1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Cara melariskan udang



Udang adalah makanan kegemaran semua orang. Bangkitnya selera makan udang ini bukan hanya bergantung kepada masakannya sahaja tetapi yang paling penting adalah cara menghidangnya.

Gambar di atas menunjukkan udang yang digoreng dengan cara biasa. Nampak biasa-biasa aje, dahlah udang ini digoreng biasa. Cara hidangnya juga takde. Memang sempoi dan tidak menyelerakan.

Cuba lihat yang ini pulak.....

Ini lagi teruk....dengan kepala dan badan bercerai. Nampak tidak menggiurkan. Anak-anak tengok pun tak menyelerakan.

Jadi tidak salah kalau kita membuat sedikit hiasan pada udang yang kita goreng supaya menimbulkan mood kepada ahli keluarga kita untuk menjamah udang yang kita masak.

Sekurang-kurangnya ada sedikit hiasan dan disusun dengan gaya yang menarik. Anak tentu suka.....


Kalau rajin boleh buat susun atur seperti di atas. Ambil masa sikit tapi amat berbaloi bila orang yang tersayang tersenyum melihat hidangan kita.

Kalau anda terlebih rajin boleh buat bentuk seperti ini. Jangan pulak nak makan dua orang tapi susun udang bagai nak jamu sekampung. Kalau ada parti ke kenduri boleh cuba bentuk ini....pasti menarik !

Sangat eksklusif bila dihidangkan sebegini...membuka selera dan suasana keluarga.






Udang kara ini kelihatan sungguh seksi. Siapa yang tak terpikat dengan benda-benda seksi ? pasti orang itu dah hilang nikmat dunia !

Udang Kara ini kelihatan begitu 'gah' dengan hidangan ini.....nak makan pun terasa 'segan'. Tapi pasti sungguh sedap !

Kalau kita makan dengan keluarga di restoran masakan panas tentu menu udang celup tepung tak tertinggal
Adakah tauke kedai menghidangkan udang celup tepung sebegini rupa?

Salah satu hidangan dengan membalut udang dengan kulit wantan.....menarik.











No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda