1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Kenapa Meteor jatuh di Rusia

Ramai yang bertanya-tanya adakah meteor yang menghentam Rusia pada hari Jumaat (15/2/2013) pagi itu adalah sebahagian dari asteroid 2012 DA14 yang sedang mendekati Bumi. Asteroid 2012 DA14 akan melintas dekat Bumi pada Jumat malam atau Sabtu pagi hari nanti. Tidak ada yang dapat memastikannya saat ini apakah satu rangkaian atau hanya kebetulan semata datangnya hampir bersamaan. Hasil analisis Badan Antariksa Eropah (ESA), dalam akaun Twitter rasmi, menyatakan bahawa hasil analisis sementara tidak ada hubungan antara meteor yang meledak dengan asteroid 2012 DA14.Namun, tidak dijelaskan secara terperinci bentuk analisisnya. Profesor astronomi dari Tomnsk State University, Siberia, Rusia, bernama Tatiana Bordovitsina sempat mengemukakan kemungkinan hubungan antara meteor dan asteroid. Dalam wawancara di RIA Novosti, ia mengatakan meteor itu mungkin pecahan asteroid, namun memerlukan penelitian lebih lanjut untuk memastikannya.

Melalui laman Guardian, profesor Ian Crawford dari Birkbeck University, London, mengatakan, masih terlalu awal menyimpulkan hubungan kedua benda langit tersebut. Salah satu cara memastikannya, menurut dia adalah dengan menganalisis jejak meteor dari beberapa rakaman video yang sempat diambil detik-detik jatuhnya meteor. Jika jalur orbitnya sama dengan jalur orbit asteroid, boleh jadi keduanya berhubungan. Namun, secara peribadi, ia memperkirakan meteor yang meledak bukan pecahan asteroid 2012 DA14.

Asteroid 2012 DA14 yang berdiameter sekitar 45 meter saat ini sedang menuju Bumi dan akan berada pada posisi terdekat dengan Bumi pada Jumaat (15/2/2013) malam atau Sabtu pagi hari. Benda langit tersebut diperkirakan akan bertahan 33 jam di sekitar Bumi dan Bulan sebelum kembali menjauh. Titik terdekat dengan Bumi diperkirakan 27,600 kilometer, atau lebih dekat daripada orbit satelit geosentris di 36,000 kilometer.

NASA memastikan dari jalurnya, asteroid hanya mendekat dan tidak akan menghentam permukaan Bumi. Jika sampai menghentam Bumi, asteroid sebesar itu mampu menyebabkan ledakan dengan kekuatan 1,000 kali kekuatan bom nuklear di Hiroshima, Jepun.

Meteor yang jatuh di Rusia belum diketahui ukurannya. Namun ledakannya menyebabkan kerosakan di sejumlah kota. Banyak kaca-kaca bangunan pecah sehingga melukai 400 orang.

3 comments:

  1. Seram baca artikel ni,mudah-mudahan Malaysia terhindar dari bencana dahsyat ini...Amin.Perbanyakan lagi artikel2 menarik dan berinformasi seperti ini.Kalau tambah video lagi menarik.

    ReplyDelete
  2. Sama-samalah kita berdoa agar dunia tak jadi seperti cerita Armegaddon.....

    ReplyDelete
  3. Kuasa Allah tiada siapa yang dapat halang...

    ReplyDelete

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda