1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Koleksi Udang Pelik-jarang ditemui

1. Udang Jenis Albino- dikatakan udang jenis ini hanya ada 1 dalam 100 juta jenis udang !2. Udang jenis ini diberi nama SLIPPER LOBSTER3.Black Squat Lobster... itulah nama yang diberi kepada jenis udang ini. Ia boleh dijumpai di Laut Mediterenean dan Atlantik.


4. Udang yang kelihatan berkilat dan seolah-olah memakai topeng ini dikenali sebagai Phantom of Lobster.5.Regal Slipper Lobster ini kelihatan menarik dan berwarna-warni6. Blue Lobster - jarang dijumpai dikatakan udang ini hanya terdapat dalam 1 diantara 2 juta udang !7. Udang yang dikenali The Balmain Bug ini didapati di pantai Australia dengan kedalaman laut 20 - 500 meter.


8.Blind Furry Lobster- udang yang mempunyai bulu-bulu halus dibadannya.9. Blue Lobster


10. Yellow Lobster - jarang dijumpai dikatakan terdapat 1 dalam 30 juta spesis udang. Udang jenis ini pernah dijumpai di Kennebec River pada tahun 2006.11. Munidopsis Tridentate12. Kiwa Hursita- udang jenis ini pernah ditangkap pada tahun 2005 di Laut Pasifik Selatan. Ia dijumpai dikedalaman laut 7200 kaki.13. Pariibacus Japonicus - ditemui di laut Jepun14. Weird Lobster boleh ditemui di Tokyo Sea Life Park di Jepun.15. Split Colored Lobster -pernah ditangkap pada tahun 2006. dan hanya 3 ekor pernah ditemui sejak 35 tahun ini.


16. Upogebia Deltaura -boleh ditemui di Laut Atlantik.17. The Scyllarides squamosus18. Hairy Squat Lobster ditemui di Solomon Islands.


No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda