1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Kenapa anda perlu makan udang ?



Udang merupakan hasil laut yang lazat dan sangat sihat bagi orang-orang dengan kadar kolesterol normal. Hal ini disebabkan kerana udang rendah akan kalori dan lemak jenuh. Namun, walaupun kandungan kolesterolnya cukup tinggi, penelitian menunjukkan bahwa hasil laut ini tidak menaikkan kadar kolesterol secara keseluruhan. Memang, terjadi peningkatan LDL iaitu kolesterol jahat, namun kadar HDL yang merupakan kolesterol baik juga meningkat. Jika Anda takut pada kolesterolnya, bakar atau kukus
hidangan udang dan nikmati beragam manfaatnya untuk kesihatan Anda.



1. MENCEGAH KANSER.

Setiap 85 gram udang kukus dapat mencukupi 48 % dari jumlah selenium harian tubuh. Kekurangan selenium telah dikaitkan dengan berbagai jenis kanser, termasuk kanser prostat. Para peneliti di Institute of
Food Research (IFR) mengungkapkan bahwa kombinasi sulforaphane dan selenium meningkatkan kekebalan tubuh akan kanser sebanyak 13 kali lipat. Makanan yang kaya akan suforaphane antara lain adalah brokoli, kubis, dan sayuran hasil silangan lainnya. Di samping mencegah kanser, selenium
juga mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan infeksi.

2. MENJAGA KESIHATAN KULIT, RAMBUT DAN KUKU
Syampu dan losyen yang paling mahal sekalipun tak akan berguna bagi rambut dan kulit Anda tanpa makanan protein yang cukup. Protein merupakan bagian yang terkandung dalam tiap jaringan sel hidup dan
udang adalah sumber yang sangat kaya akan mineral tersebut. Kadar kalorinya pun cukup rendah sehingga sangat sesuai dengan diet yang Anda jalankan.

3. MENCEGAH ANEMIA

Udang mengandung 21 % vitamin B12, yang merupakan nutrisi penunjang produksi sel darah merah sehingga dapat membantu mencegah penyakit anemia. Vitamin B12 itu juga membantu pembuatan
DNA, material genetis yang terdapat pada tiap sel. Hal ini akan membuat metabolisme protein, karbohidrat, dan lemak dalam sel tubuh berlangsung sempurna.

4. MENINGKATKAN TENAGA.

Keletihan dan merasa lemas? Gejala tersebut merupakan indikasi kurangnya kadar zat besi dalam tubuh. Udang sangat kaya kandungan zat besinya. Dengan mengambil hasil laut tersebut, maka makanan zat besi,
yang merupakan nutrisi penting dalam pembentukan energi akan terpenuhi. Energi yang akan diperoleh juga tidak akan berlebih kerana kalori yang dikandungnya tidak tinggi.

5. MENGUATKAN TULANG
Haiwan yang termasuk dalam kelas Crustacea ini memiliki kandungan fosfor dalam tubuhnya. Kalsium dan fosfor adalah dua zat yang akan bekerja bersama-sama membentuk tulang dan gigi yang kuat. Dalam
mengambil udang, sebaiknya dimakan bersama kulitnya kerana kulit udang mengandung "glucosamine" yang bermanfaat untuk membantu pembentukan tulang rawan pada persendian tulang. Penipisan atau
kerosakan pada tulang rawan akan mengakibatkan nyeri yang hebat pada persendian, yang biasa disebut sebagai pengapuran.

6. MEMBANTU MEMPROSES LEMAK.

Niasin (vitamin B3) yang terkandung dalam udang dapat membantu pemrosesan lemak, karbohidrat, dan protein menjadi energi untuk tubuh. Niasin juga berfungsi untuk menjaga kesihatan kulit dan mencegah kulit
bersisik.

7. MENGURANGI RISIKO KEMURUNGAN.

Sama seperti ikan, udang juga mengandungi asam lemak esensial, omega-3. Penelitian telah menunjukkan bahwa omega-3 dapat memberikan perlindungan kuat terhadap depresi dan dapat membantu meningkatkan mood untuk mereka yang tengah menderita gangguan tersebut. Selain itu, omega-3 dapat meningkatkan kecerdasan otak.

8. MENYIHATKAN SALURAN PROSTAT.

Makanan zinc  yang diperlukan oleh tubuh relatif sedikit, yakni 10-15 mg setiap harinya. Dengan memakan udang, keperluan tubuh akan zat tersebut akan dipenuhi. Dan, dengan terpenuhinya zinc dalam tubuh
kita, maka pertumbuhan sel kanser prostat akan diperlahankan.

9. MENJAGA KESIHATAN KELENJAR TIROID.

Udang dapat menyumbang pada kesihatan kelenjar tiroid dengan kandungan 'metal" yang dimilikinya. Tiroid yang sihat dapat meningkatkan aktiviti sel dan mengatur metabolisme dalam tubuh dengan baik.

10. MENSTABILKAN KADAR GULA DALAM DARAH.

Makanan laut yang nikmat ini juga merupakan sumber magnesium yang baik. Kajian terbaru menyatakan bahwa magnesium dapat membantu mencegah berkembangnya diabetes tahap kedua.

No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda