1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Adakah ikan ini yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi?

Amat sukar rasanya berfikir dengan logik akal bagaimana ikan mampu hidup tanpa air.
Apa yang kita pelajari disekolah habitat ikan adalah air.
Tetapi Ikan Lungfish (Protopterus Sp), adalah ikan yang disahkan mampu hidup berhibernasi di darat, hidup tanpa air.

Adakah Ini ikan yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi?

Lalu Musa berangkat bersama murid sekaligus pembantunya iaitu Yusya. Ketika keletihan, mereka berdua memutuskan untuk berehat sejenak. Waktu itu, ikan yang dibawa olehnya tiba-tiba meronta lalu jatuh ke dalam air.
Dan ikan itu kembali ke laut dengan cara yang aneh.
Yusya yang Ibnu Abas menceritakan bahwa ia mendengar sabda Nabi Muhammad ketika Allah menanyai Musa siapakah yang paling berilmu. Musa menjawab bahwa ia yang paling berilmu. Mendengar jawapan Musa, Allah meminta ia pergi untuk menemui hamba-Nya yang soleh yang lebih berilmu daripadanya, dengan membawa seekor ikan dalam wadah. Allah bersabda kepadanya, bila nanti ikan itu menghilang, maka di situlah Musa akan bertemu hamba-Nya yang soleh.
Setelah meneruskan perjalanan, Yusya menyampaikan tentang apa yang dilihatnya tadi. Mendengar hal itu, Musa segera menyedari sesuatu. Bahawa ia sebenarnya sudah berada di tempat hamba Allah yang soleh itu. Lalu mereka berdua memutuskan untuk kembali ke tempat peristirehatan mereka sebelumnya.
Ketika Musa dan Yusya tiba di tempat itu, yang mereka lihat seorang hamba Allah dengan jubah putihnya. Lalu, Musa mengucapkan salam padanya. Kemudian Khidir menanyakan darimana Musa berasal dan siapakah ia. Musa mengatakan padanya bahwa ia memang bermaksud menemui Khidir, supaya Khidir mengajarkan padanya ilmu dan kebijaksanaan yang lebih kepadanya. Dengan tegas Khidir memberi tahu Musa, bahwa ilmu yang ia miliki adalah kurnian dari Allah yang diajarkan kepadanya, namun tidak kepada Musa. Dan sebaliknya, apa yang telah Allah ajarkan pada Musa, Khidir pun tak mengetahuinya. Kemudian Musa menyampaikan bahwa ia tak sabar untuk segera mengikutinya. Dan Khidir pun mengingatkannya, bahawa Musa tak boleh menanyakan apapun juga sampai hal itu dijelaskan padanya.
Pertemuan Musa dengan Khidir membuatnya lupa akan ikan yang hilang tadi. Ikan dalam surat Al-Kahfi ini yang diakui sebagai bukti kebesaran Allah iaitu ikan yang mampu hidup tanpa air. Jenis ikan ini mampu masuk ke dalam tanah. Cara yang aneh bagi seekor ikan. Apa yang terjadi pada ikan ini adalah bukti bahwa Allah Maha besar dengan segala kuasa-Nya.

Ikan yang hidup dengan cara yang aneh ini, inikah ikan yang diceritakan dalam surah Al-Kahfi?

No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda