1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Cara Orang Jepun Berterima Kasih Di Atas Jalan Raya


Statistik kemalangan jalanraya di Malaysia amat membimbangkan,kebanyakkannya berpunca dari kecuaian atau sikap pemandu itu sendiri. sikap panas baran, tidak bertolak ansur, pendek kata tidak beradab ketika memandu.
Pemanduan yang berhemat bukan sahaja boleh mengelakkan daripada berlakunya insiden kemalangan yang sudah pasti menghancurkan harta benda dan perasaan sesiapa sahaja yang terlibat. Kalau bukan silapnya datang daripada kita dan tak ada kemalangan jiwa, kira oklah sikit tapi bayangkan jika kita yang bersalah dan mangsa pula nak jugak bawa kes ke mahkamah? Dah pening nak naik turun balai dan masuk mahkamah.Bagaimana Hendak Berterima Kasih Diatas Jalan
Dengan hanya memberikan signal isyarat kecemasan sebanyak 2-3 kali, cukup untuk memberitahu kepada pemandu yang telah memberikan laluan kepada kita "Terima Kasih".
Cara ini cukup berkesan dan sesuai dipraktikkan oleh semua dan saya sendiri rasa kita di Malaysia juga patut mula menggunakan cara sebegini.

Kebiasaannya, nak tukar laluan pun kita tak bagi isyarat - main langgar je, betul tak? Nah, itu sedikit sebanyak menyumbang kepada risiko kemalangan jalan raya.
Alangkah amannya jalan raya jika kita semua mempunyai persefahaman yang serupa seperti pemandu di Jepun dalam video di atasi tu tadi.
Tidak Dinafikan ada segelintir pemandu malaysia sudah mengamalkan konsep "terima kasih" ini, tapi masih ramai dikalangan pemandu di malaysia masih belum faham makna "double signal" tersebut, malah ada yang salah sangka.
Mungkin kita semua boleh beri cadangan kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia untuk memasukkan prosedur ini kedalam ujian-ujian memandu dan mula memperkenalkan sistem ini secara meluas, untuk kebaikan semua.

Tapi apa yang seeloknya kita buat sekarang ialah, setiap kali kita telah diberikan laluan oleh pemandu lain, kita buat sahaja seperti dalam video tu, lama-kelamaan mungkin pemandu lain akan mula perasan dengan maksud 'double-signal' ini. Kalau gosip artis dan cerita politik tempatan boleh kita sebarkan dengan meluas, kenapa perkara elok sebegini kita tidak mahu uar-uarkan?
Kongsikan cara mengucapkan "Terima Kasih" ini kelaman media sosial atau dimana sahaja yang ingin anda kongsikan, dengan harapan keseluruhan rakyat Malaysia akan mula mengamalkan sifat bersopan-santun diatas jalan raya.

No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda