1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

Kisah Ikan Tilapia


Ikan Tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan cichlid dari puak biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada tumbuhan rumpair lembut dan detritus.

Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia . Di mana tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia semakin menjadi spesies penceroboh yang bermasalah.

Antara jenis ikan tilapia adalah:
• Alcolapia

• Danakilia

• Iranocichla

• Oreochromis


 JENIS IKAN TILAPIA YANG BIASA DI KALANGAN RAKYAT MALAYSIA

1. Tilapia Hitam (Oreochromis mossambicus).

2. Tilapia Merah (Oreochromis niloticus)3. Tilapia Biru (Oreochromis aureus)
 

4. Nama biasa bagi tilapia berasaskan nama  cichlid Tilapia, yang dirinya sendiri merupakan menjadikan bentuk latin perkataan Tswana thiape bagi "ikan".Nama genus dan istilah mula diperkenal oleh zoologist dari Scotland, zoologist Andrew Smith pada 1840.
5. Ketika ia diperkenalkan keseluruh dunia bagi makanan manusia (pada asalnya bagi petani sebagai hidangan kelas rendah), tilapia sering kali mempunyai nama khas bagi mereka dalam pelbagai bahasa dan loghat.
6. Di sesetengah negara Asia termasuk Filipina, ikan tilapia besar sering kali disebut pla-pla sementara tilapiar kecil masih dikenali sebagai tilapia.Dalam bahasa Hebrew, tilapia dikenali sebagai amnoon (אמנון). Dalam bahasa Arab, tilapia dikenali sebagai bolty (بلطي ).

Tilapia telah menjadi ikan ketiga penting selepas karp dan salmonid, dengan pengeluaran mencecah 1,505,804 tan metrik pada 2002. Disebabkan saiznya yang besar, pertumbuhan pantas, dan rasanya, sejumlah tilapiine cichlid merupakan tumpuan bagi usaha akuakultur utama, terutamanya pelbagai spesies Oreochromis, Sarotherodon, dan Tilapia, kesemuanya secara tidak rasmi dikenali sebagai tilapia.

Sebagaimana ikan besar lain, ia merupakan sumber portin yang baik dan merupakan sasaran popular bagi penangkapan nelayan kecil dan perdagangan. Pada asalnya, kebanyakan penangkapan ikan tersebut adalah di Afrika, tetapi perlepasan tilapia secara sengaja atau tidak sengaja dibeberapa tasik air tawar di Asia telah mendorong kepada projek akuakultur di negeri dengan iklim sederhana seperi ASEAN. Di zon serdahana tempatan, operasi penternakan tilapiine memerlukan tenaga bagi memanaskan air kepada suhu tropika yang diperlukan tilapia. Satu kaedah termasuk memanaskan air dengan menggunakan haba sampingan dari kilang dan logi kuasa.

Ikan tilapia besar biasanya dilihat sebagai ikan akuarium masyarakat tidak baik kerana ia memakan tumbuhan dan boleh menjadi gangguan, menggali substrate dan berkelahi dengan ikan lain.


Spesies Afrika barat lebih kecil, seperti Tilapia joka, dan spesies dari tasik kawah dari Cameroon, sebaliknya, agak popular. Samajuga, dalam akuarium cichlid tilapias boleh bercampur dengan baik dengan cichlid yang tidak mengawal kawasan, armoured catfish, tinfoil barbs, garpike, dan ikan kuat tetapi aman. Sesetengah spesies, termasuk Tilapia buttikoferi, Tilapia rendalli, Tilapia joka, dan Sarotherodon melanotheron melanotheron air payau, memiliki pola menarik dan merupakan ikan hiasan.
 

No comments:

Post a Comment

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda