1001 Rahsia Udang dan pelbagai cerita menarik.

JENIS-JENIS UDANG

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

Jenis udang

1. Udang ketak


2. Udang bari/Geragau/Kepal


3. Udang minyak


4. Udang bemban


5. Udang galah


6. Udang harimau


7. Udang karang


8. Udang kuning




9. Udang merah/Ros



10. Udang pasir


11. Udang puteh kecil


12. Udang putih besar


13. Udang solo/Sualor


14. Udang Lambouh


15. Udang vannamei


16. Udang kara



17. Udang kertas


18. Udang lipan/Udang mentadak/Udang ronggeng


19. Udang rotan


12 comments:

  1. takut pulak tengok udang lipan/Udang mentadak/Udang ronggeng tu...pelik

    entri ni bestla...walaupun saya alergi mknn laut. ttp nk tgk entri ni...hehehe

    http://amirabdaziz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang lipan tu mmg nampak pelik.
      Tapi antara banyak banyak udang, dia la paling sedap.
      Tapi tak boleh makan dgn kuantiti yang banyak, sebab udang lipan tu mengandungi kandungan kolestrol yang sangat tinggi.
      Kalau ada masak, mmg akan nampak banyak minyak keluar dari badan dia.

      Delete
  2. thanks for info...byk jugak jenis udang yg aku tak kenai...

    ReplyDelete
  3. ternakan udang kara (lobster) air tawar layari http://redclawlobster.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Bro..

    Nak tanya, apakah jenis udang yang boleh dimakan dengan mee sup (jenis besar) dan dimanakah boleh dibeli udang tersebut. Please reply me on my email : anuarsafian75@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg paling sedap setau saye adalah udang galah sebab harge nye pun terjangkau

      Delete
  5. Asslamualaikum wrb Saye mecari udang ketak atau udang Lipan dlm jumlah yg byk jika ade Sesiape yang Ade informasi tentang adanya udang tersebut boleh hubungi saye di (1success.dynamic.trans@gmail.com)Wslm

    ReplyDelete
  6. Saya berminat untuk mendapat maklumat pembekal benih udang ketak, udang galah, udang kara air payau. Terima kasih. email: hasabiz@gmail.com

    ReplyDelete
  7. APE ko orang cakap? tak ngerti pule dengar kitak ni haha

    ReplyDelete
  8. Informasi yang bermanfaat,Terima kasih.
    http://deni_yudhistira.student.ipb.ac.id

    ReplyDelete
  9. saya ada persanan order dari luar negeri untuk udang ketak jenis kulit tebal sila email saya di ; waranon.waranon@gmail.com ;facebook/waranon nitem or +669 243 55096

    ReplyDelete
  10. Udang ronggeng tu..di semporna panggil kamun..goreng butter..sedaappnya..nak masak kena buang air kencingnya dulu kalau tidak beracun..

    ReplyDelete

Anda suka artikel dalam blog ini ? Jangan lupa klik mana-mana iklan sebagai tanda sumbangan anda