Terasa ingin makan cucur udang. Di sini aku ingin berkongsi resepi yang mak perturunkan kepada aku. Memang best cucur udang ni.....hinggga menjilat jari.
Sebenarnya udang galoh tak sesuai nak buat cucur udang sebab saiznya yang terlalu besar.
Bahan-bahan
• 500 gram tepung gandum
• 20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
• 1 mangkuk kecil tauge
• 1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
• 1 biji telur
• 1 biji cili merah (hiris halus)
• 2 biji bawang merah (racik halus)
• Garam secukup rasa
• 1/2 sudu teh gula
• Sedikit kunyit
• Air secukupnya
• Minyak utk menggoreng
• KUAH
•
2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
• 6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
• 1 biji bawang merah
• 1 biji bawang putih
• Garam dan gula secukup rasa
• Sedikit air asam jawa
• Air secukupnya
Cara-cara
Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
1. Panaskan minyak.Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.
2. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini.Jangan sampai halus.
3. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.Angkat dan hidangkan dengan cucur udang.
Jangan lupa cuba buat cucur udang guna resepi ni.....
No comments:
Post a Comment